Полезни напътствия за прекрасна ливада

tools

Типове тревни площи

За да имате исканата от Вас ливада, трябва да изберете подходящата тревна смеска (смесица от семена), например английски райграс или власатка. Има съответстваща комбинация от семена за абсолютно всеки вид морава. Те възможно е да бъдат спортни, обществени, декоративни или пък други ландшафтни райони.

Поливане на тревните площи

Тревните площи реално могат да са поливани като ръчно – с маркуч и воден пистолет, също и автоматизирано – с пръскащи глави. В случай, че се полива през светлата част на денонощието, малка част от водата се изпарява, без да се използва. Затова много повече се ползват по-интелигентни, резултатни и спестяващи водни с-ми. Наистина популярни са изскачащите пръскащи глави. Построяването на такава система за поливане Ви гарантира почивка дълги години занапред, позволяващо комфортно да поливате поляната с използването на едно копче или дори с компютър за поливане.

Торене на поляните

С окосяването се вземат част от хранителните съставки на ливадата. Споменатото би могло да се компенсира благодарение на обогатяване. Важно е да се прави през пролетта и есента, всичко зависи от мащаба на третиране на ливадата, също и от типа наторяващ продукт, използван от Вас. На пазара все по-често се налагат гранулиране торове с дългосрочна функция – издържаща няколко месеца.

Краища на морава

За окрайчване на моравата, изключително полезен инструмент е акумулаторна ножица с дълги дръжки.

Съживяване на морави

Винаги, когато пролетта настъпва и ливадата се раззелени, на места би могло да останат тъмни сектори. Те се поправят чрез подрязване с ръчен инструмент (например лопата). Срязаното местенце би могло да се запълни с тревен чим. Различен вариант е след елиминиране на загиналите треви, да се разрохка земята и да се сложат напълно нови семенца.

Метод на подрязване

Всеки път когато режете, е необходимо да сменяте посоката на рязане. Или задължително ще натискате стъбълцето в една посока, това води след себе си до значително по-лесно степване на тревните площи. В случай, че най-често косите надясно, променяйте с подкосяване наляво. Често е нужно и по диагонал, като разменяте посоките.

Вижте още: водоструйка